Úvodem

Lidská osoba se aktualizuje a rozvíjí, stávajíc se plně sama sebou, v ustavičné dynamické interakci se sociálním prostředím. Člověk je tedy vztahová bytost a psychologicky se rodí s prvotní skrytostí v úzkém vztahu ke klíčovým osobám, kdy se vytváří a uvědomuje jeho "já" a nastavuje se základní životní polarita směrem k "ty" druhé osoby a ke konečné syntéze "my" ve vztahu k lidskému společenství.

Na 26. Psychologických dnech roku 2008 v Olomouci jsme se pokusili reflektovat a analyzovat tuto fascinující dynamiku a promítnout ji do nejrozmanitějších oblastí lidského života a společenské praxe. V tomto sborníku předkládáme zachycené plody tohoto snažení. Jsou svědectvím aktuálních výzev i trvalých hodnot, jimiž žije česká a slovenská psychologie, tentokrát již začleněna do světového kontextu na konci prvního desetiletí 21. století. Vážíme si toho, že psychologové v obou blízkých zemích tak úzce spolupracují.

Je to zajisté jen zastavení na cestě a pozorný čtenář shledá, že některá temata se i s odstupem let vracejí, jiná se vynořují a teprve budoucnost ukáže, co z těchto snah bude nosným pro další vývojový proud naší psychologie. V každém případě však je tu uloženo úctyhodné množství poznatků a myšlenek, které patří k charakteristice psychologie v dnešní době. Nechť je toto svědectví inspirací pro další hledání a nalézání, povzbuzení na cestě vpřed.

Kromě příspěvků z 26. Psychologických dnů v Olomouci v roce 2008 jsme do sborníku zařadili i tři příspěvky ze sympozia uspořádaného k osmdesátému výročí Českomoravské psychologické společnosti v rámci X. evropského psychologického kongresu v Praze v roce 2007.

Dík patří především referentům samotným, nakolik dodali písemně zpracované záznamy svých příspěvků, dále pořadatelům sborníku - PhDr. Danielovi Hellerovi a doc. PhDr. Ireně Sobotkové s týmem pečlivých recenzentů, především z řad členů rady ČMPS. Za koordinaci projektu a jeho zdárné dovedení k publikaci patří poděkování Jindřišce Kotrlové. Konečnou zásluhu na tomto díle má vydavatel Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně zastoupenou doc.PaedDr. Marií Blahutkovou, Ph.D a doc. PhDr. Michalem Charvátem, CSc. z Katedry společenských věd ve sportu.

Jaroslav Šturma
předseda ČMPS

Praha, červen 2009

Vážení přátelé, kolegové,

současné společenské dění, které je plné zvratů a přináší neustálou změnu, je ovlivňováno řadou jevů, které lze v psychologické oblasti poznávat, popisovat, zkoumat i jistým způsobem řešit, akceptuje psychologické přístupy jako přístupy moderních vědeckých otázek. Psychologie je vnímána jako disciplína, bez které lze velmi těžko poznávat jednání a chování jednotlivců i skupin a patří mezi dynamické vědní obory, které sledují rozvoj moderní společnosti a pomáhají těm, kteří se v tomto světě nedokáží dostatečně zorientovat.

Psychologie nás obklopuje v celém životním prostoru – v rodinném prostředí, ve škole, v zaměstnání, na ulici, na dovolené, při společenských událostech, prostě všude. Tyto skutečnosti potvrzují také fakt, že se o psychologická témata zajímá neustále větší okruh populace. Jsme velmi poctěni, že Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně měla možnost se podílet na Psychologických dnech 2008, které se uskutečnily v Olomouci ve dnech 4. – 6. září 2008. Díky organizačnímu výboru měla možnost své příspěvky prezentovat Asociace psychologů sportu a poukázat tak na význam psychologie pro tělesnou výchovu a sport ve všech jeho sférách. Dále jsme byli poctěni možností participovat na sborníku, který právě dostáváte.

Přejeme všem, kteří se budou na průběhu Psychologických dnů 2009 podílet, hodně příjemných chvil strávených v přítomnosti vynikajících osobností, psychologů, kteří přinesli a přinášejí nám všem hodně nových a pro život důležitých poznatků. Současně fandíme mladým, kteří si psychologii zvolili pro svoji profesní dráhu, aby u této disciplíny vydrželi a dokázali ji rozvíjet jako jejich předchůdci doposud.

Doc. PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D
místopředsedkyně Asociace psychologů sportu

Doc. PhDr. Michal Charvát, CSc.
děkan Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně